Bliv klogere på sikkerhedsudstyret i en Hyundai

Hyundai har igennem årene finpudset sikkerheden i de mange modeller, der er rullet ud på alverdens veje. For hver ny Hyundai-model, der har set dagens lys, er der blevet tilføjet endnu en feature til sikkerhedsudstyret, der skal gøre din færdsel i trafikken så sikker som muligt, når du vælger en Hyundai.

I dette indlæg finder du en omfattende liste over sikkerhedsudstyr og features, som du møder i en Hyundai. De mange betegnelser og forkortelser kan være forvirrende for selv garvede bilfanatikere. I denne gennemgang bliver du klogere på sikkerheden og de betegnelser, den gemmer sig under.

Hyundai_sikkerhedsudstyr

Adaptiv fartpilot

Forkortet ASCC
Den adaptive fartpilot holder en konstant, prædefineret hastighed og afstand til køretøjet foran ved automatisk at accelerere og bremse. Systemet giver mulighed for at bilen, ved hyppige stop, automatisk genoptager kørslen, når de forankørende igen bevæger sig fremad. Her vil bilen accelerere op til den valgte hastighed, når det er muligt. Denne funktion kaldes “Stop & Go”. Systemet arbejder fra 0 til 180 km/t og findes kun til biler med automatgear.

Blindvinkel-sensor

Forkortet BSD
Sensorer afsøger de blinde vinkler og alarmerer ved hjælp af advarselslys i sidespejlene imod skjulte køretøjer. Aktiveres blinklyset, mens et køretøj befinder sig i den blinde vinkel, lyder der straks et advarselssignal.

Aktiv blinkvinkel-sensor

Forkortet BCA
Ved hjælp af små styreindgreb sørger denne funktion for, at der opleves en modstand i rattet, som gør det svært at trække ud, når der er biler i den blinde vinkel. Findes kun til biler med automatgear.

Træthedsassistent

Forkortet DAW
Træthedsassistenten øger sikkerheden og bekvemmeligheden ved kontinuerligt at overvåge og analysere kørselsmønstre gennem datainput, herunder rat- og pedalbetjening. Når der registreres et mønster af træthed/distraktion, advarer funktionen med et lydsignal og en pop up-meddelelse, som foreslår en pause.

Automatisk nødbremse

Forkortet FCA
Et kamerasystem scanner uafbrudt vejen foran din bil og aktiverer automatisk nødbremsen, hvis den forankørende bil pludselig bremser. Den automatiske nødbremse advarer i første omgang føreren visuelt og med lyd, og styrer bremsen i forhold til kollisionsfaren for at undgå sammenstød. Den automatiske nødbremse giver også mulighed for genkendelse af fodgængere og cyklister. Fungerer ved en hastighed på 8 km/t eller derover.

Kollisionsvarsling

Forkortet FCWS
Kollisionsvarsling bruger et frontkamera til at holde øje med potentielle kollisioner og advarer føreren om faren med en advarselslyd. Den automatiske nødbremse sørger for opbremsning for at undgå kollisioner eller mindske risikoen for eventuelle kollisioner.

Fjernlysassistent

Forkortet HBA
Registrerer modkørende køretøjer. Systemet skifter selv mellem kort og langt lys, så bilen hele tiden har optimalt lys uden at genere andre.

Advarsel om fartgrænser

Forkortet ISLW
Aflæser fartgrænser ved at anvende et frontkamera og information fra navigationssystemet til at identificere farttavler, hastighedsbegrænsninger og overhalingsforbud. Findes kun til biler med navigation.

Hyundai_i30

Vognbaneassistent

Forkortet LDWS
Ved hjælp af et kamera overvåger bilen linjerne på vejen og bidrager aktivt til sikkerheden ved at forhindre utilsigtede vognbaneskift. Via en advarselslyd gør vognbaneassistenten føreren opmærksom på, at bilen er på vej ud over vognbanelinjerne.

Vognbaneassistent med følgefunktion

Forkortet LFA
Denne funktion sørger for at bilen kører centreret på vejen og følger den forankørende bil. Findes kun til biler med automatgear.

Aktiv vognbaneassistent

Forkortet LKAS
Den aktive vognbaneassistent foretager en blid genopretning af bilens bane. Hvis systemet er aktiveret, mens bilen krydser linjerne (uden af vise af), vil bilen selv rette op og sørge for at holde sig i sin egen bane. Er aktiv ved hastigheder over 60 km/t.

Fri bane-assistent

Forkortet LVDA
Gør føreren opmærksom på at det er tid til at køre. En advarselslyd og en påmindelse i displayet fortæller, at bilen foran er kørt.

Advarsel for bagved krydsende trafik

Forkortet RCCW
Når bilen bakkes ud af f.eks. en parkeringsplads, hjælper denne assistent med at forudse trafik, som krydser fra siderne. En advarselslyd og visning i displayet gør opmærksom på, at der er trafik på vej.

Advarsel for bagved krydsende trafik med stopfunktion

Forkortet RCTA
I modsætning til funktionen uden stopfunktion sørger denne funktion for, at bilen bremses, hvis du bakker ud foran en bil, som du ikke har set. Findes kun til biler med automatgear.

Statisk kurvelys

Forkortet LBA-S
Når du drejer, lyser en ekstra pære op og giver dig bedre overblik over vejens forløb.

Fjernbetjent parkering

Forkortet RSPA
Denne funktion sikrer at bilen kan parkere selv, og uden at der er nogen i bilen. For øjeblikket er det kun brintbilen NEXO, der er udstyret med fjernbetjent parkering.

 

Hyundai – sikkerhed i top

Hyundai har scoret topresultater i sikkerhedstests hos det anerkendte testinstitut Euro NCAP. Følgende Hyundai-modeller – i30, Santa Fe, KONA, NEXO og IONIQ – har alle scoret topkarakterer i NCAPs krævende tests.

Nedenfor kan du se en video fra NCAPs sikkerhedstest af Hyundai IONIQ.